Тито бил аристократ, а не бравар!

Живот

Продолжуваат шпекулациите за наводното вистинско потекло на доживотниот претседател на СФРЈ, Јосип Броз Тито.

Еден од најпознатите адвокати, родум од Битола Тома Фила се произнесе за тајната на сефот на Тито. Имено, кога Јованка Броз, вдовицата на Тито, беше присилно протерана од куќата во Ужичка, каде што помина повеќе од 30 години, на тој ден, на 10 јули 1980 година, насилно беше отворен сефот на Јосип Броз.

Содржеше важна документација, но и нешто што не беше познато за јавноста. Или барем повеќето луѓе не знаеја. Внатре имаше писмо од Тито.

„… Таа ми рече дека покрај нејзините трудови, во внатрешноста имало и писмо на Тито, кое секогаш го оставал кога одел на пат. Тој го заклучувал писмото во сефот во случај нешто да му се случи. Тој и рекол – Да го прочиташ ова ако ми се случи нешто “, напиша Фила во својата книга „Завршен збор“.

Според Јованка, таа никогаш не го прочитала тоа писмо, но Тито кога ќе се врател од патување секогаш го читал. До следното патување, кога писмото повторно ќе завршело во сефот. Фила смета дека тоа бил еден вид политички тестамент на Тито и наведува дека оној што го видел го отстранил засекогаш.

Ако зборуваме за тајните што се поврзани со маршалот, секако една од најголемите е неговото потекло. Многу е напишано и кажано за тоа кој е Тито, од каде потекнува. Некои теории прераснаа во теории на заговор. Некои ќе речат дека во нив се крие вистината за доживотниот претседател на СФРЈ. Една од најинтригантните теории за потеклото на Тито беше презентирана од публицистот Милан Видојевиќ.

Тој тврди дека Тито бил вонбрачен син на Фрањо Јосиф и полската грофица Марија Собиеска.

„ Го видов вистинскиот извод за раѓање на Тито. Тој вели дека неговата мајка е Марија, а не е познато кој е неговиот татко. За прецизната австро-унгарска бирократија од 19 век, беше невозможно таквите информации да не постојат. А, некои од нивните архиви ми беа презентирани. Таму прочитав кој е Франц Џозеф Хабсбург и Лорен. Тито за кого знаеме дека е вонбрачен син на Фрањо Џозеф и полската грофица Марија Собиеска. Како дете е даден на посвојување во полско-еврејско семејство“, рече Видојевиќ.

На прашањето зошто е земен 4 мај за датум на смртта на Тито, Видојевиќ посочува: „Тоа е празник на Илуминатите – Ден на милоста. Тогаш масоните и постарите илуминати прават добри дела, им помагаат на вдовиците, им помагаат на сиромашните … Тито всушност умре во февруари. Тито е римски император. Хабсбурзите го следат своето машко потекло до Христос. И тие навистина се владетели на светот. Ото фон Хабсбург ја има титулата крал на Ерусалим“.

Не помалку интересни се оние приказни за тоа како Тито добро танцувал валцер, свирел на пијано. Што се однесува до пијаното, Тито свирел на пијано, но никогаш не било разјаснето каде и како научил да свири. Дали свирел само неколку ноти или бил многу повешт? Според она што Арсен Дедиќ еднаш го кажа, Броз бил многу добар пијанист.

Тој рече дека по една вечера, Тито решил да отсвири нешто за присутните.

„По вечерата, отидовме во просторијата каде што Тито свиреше за нас. Мислам дека тој го свиреше Шопен, Етуде во Ф-мајор”, рече Арсен.

И да не застануваме тука. Друга мистерија, тајна, наречете ја како сакате, поврзана со црната торба на Тито. Денес, кога се споменуваат светските лидери, црните чанти се секогаш во центарот на вниманието – онаа во сопственост на претседателот на Соединетите држави и онаа во сопственост на првиот човек на Русија. Но, нема тајни. Целиот свет знае дека во нив има клучни работи за започнување и одобрување нуклеарен напад.

Од друга страна, има многу поголем превез на мистерија околу чантата на Тито. А сепак, сè се врти околу наводното потекло на Броз. Еден од луѓето околу него тврдеше дека има докази дека Тито не е личноста што се претставува. Тоа беше неговиот личен лекар, д-р Александар Матуновиќ. Тој го лечел маршалот од 1975 до 1979 година.

„Тито имаше мала акт-торба, ми се чини направена од змија. Тој секогаш ја носеше со себе. Содржината на торбата, покрај клучот, беше обезбедена со мал катанец. Во два наврати – влегување во неговата соба, го најдов како пребарува по неговата актовка. По неговата смрт ги прашав членовите на комисијата за решавање на наследството на Тито што откриле во таа торба. Еден од членовите на комисијата ми рече дека освен златен накит, тие пронашле и извод од умрените на име Даворјанка-Зденка Пауновиќ, од 1 мај 1945 година, извод од венчани од Јованка Будисављевиќ, слика на Пелагија Белоусова во 1952 година. Имало и копија од извештајот на Австро-унгарското Министерство за војна, од есента 1915 година, кој содржи список на австриски офицери, подофицери и војници кои загинале во тоа време во битка на Галиција. На списокот се наоѓало и името на капалот Јосип Фрањо Броз“, рече тој.