АМЕРИКАНСКИОТ Патриот ја покри цела источна Европа

Свет

Американскиот систем за противвоздушна одбрана „Патриот“ почна да пристигнува во Словачка од земјите-партнери на НАТО и распоредувањето ќе продолжи во наредните денови, изјави словачкиот министер за одбрана.

Системот ќе биде управуван од германски и холандски војници и првично ќе биде распореден на аеродромот Слиац во централна Словачка за да помогне во зајакнувањето на одбраната на источното крило на НАТО.

Руската инвазија на Украина ја поттикна Алијансата да ја зајакне својата одбрана.

Системот Патриот ќе биде дел од новата борбена група на НАТО во Словачка, која е соседна со Украина.

„Среќен сум што можам да потврдам дека сите единици задолжени за распоредување на системот за воздушна одбрана „Патриот“ се пристигнати во Словачка“, рече министерот за одбрана Јарослав Над на Фејсбук.

Над рече дека системот Патриот ќе биде дополнување, а не замена на системот С-300 од советската ера со кој работи Словачка.

„Привремено, системот ќе биде распореден во воздухопловната база Слиац, се консултираат понатамошни области за распоредување. Така што безбедносниот чадор покрива најголем можен дел од словачката територија“, рече Над.

Министерот минатата недела рече дека Словачка е подготвена да и го даде С-300 на Украина доколку и кога добие соодветна замена.

Тој повтори дека Словачка бара сопствена замена на С-300 поради нејзината старост, способности и зависност од Русија.

Русија предупреди на какви било испораки со напредна противвоздушна одбрана во Украина и предупреди дека може да ги таргетира испораките на оружје од Западот.

Русија предупредува, но сите ја игнорираат неспособната држава која не може да освои една фабрика во Украина веќе 70 денови. Никој веќе не ја зема Русија за сериозно.