Шеќеринска свитка опашката, нема дисциплинска за Богојески

Македонија

Богојески и даде гол на Шеќеринска!

Пред неполн месец актуелна во јавноста беше дискусијата помеѓу Петар Богојески од Македонски Концепт и Мерсиха Смаиловиќ од терористички концепт. Генерално дискусијата започна после муџахединските протести во Скопје, наводно за слобода на Палестина. Богојески реагираше на стилот на протестите, особено што тие се упатени кон Македонија, а не Палестина. По што следуваше жестока расправа.

На истото реагираа низа политички субјекти и граѓански здруженија. Пред се СДСМ која користи поддршка на криминално – терористички келии за да опстои на власт. И разни џихадистички здруженија кои користат пари од Блиски Исток за ширење на нова мода во религите во Македонија.

Активистите за терористички права, пред се криминално – џихадистичко – терористичката келија на Мерсиха Смаиловиќ во Скопје, побара СДСМ и Шеќеринска да интервенираат, да го замолчат Богојески. Без никаков основ, Министерството за одбрана предводено од Шеќеринска, каде е професионално ангажиран Богојески, информира дека започнува со дисциплинска постапка против него. Основ ширење на говор на омраза и поплаки на џихадистите од Македонија против него.

На настан организиран од Цивил Медија, Богојески информираше дека нема добиено иницијатива за дисциплинска постапка, но дека останува отворен за јавноста да информира за состојбата. Од Министерството за одбрана информираа и потврдија за покренатата постапка. МКДенес се обиде да провери до каде е таа постапка. Дојдовме до скандалозни сознанија. Не само што прес службата на Министерство за одбрана постапувала несовесно и изнесувала полувистини во јавност, туку и министерката Шеќеринска ја свиткала опашката. Дисциплинската за државниот советник Петар Богојески е откажана. Нашите информации говорат и за причините за тоа.

Шеќеринска во стилот на министер од Саудиска Арабија или Иран, покренува дисциплинска постапка за Патар Богојески на основ на забрана за слободно политичко изјаснување. Особено за поддршка на терористичко – џихадистичка келија во Македонија, која работи на рушење на безбедноста на Балканот и Европа.

И сето тоа ќе поминело лесно, доколку Македонија не станеше земја членка на НАТО. После информациите за министерката без НАТО сертификат (добила пред неколку денови на сила) Шеќеринска, дека работи во содејство со терористи, кои биле во комуникација со две терористички организации Хамас и БокоХарам, реагирала екипата на НАТО од Македонија. Реакцијата била насочена кон Шеќеринска, во неверување дека министерка од НАТО земја, застанува на страна на терористичко – џихадистички групи и активисти. Биле побарани аргументи од Шеќеринска за постапката против Богојески.

Не останале тивки ниту дипломатите во земјава. Од Шеќеринска побарале објаснување тројца амбасадори на најмоќните земји од НАТО во Македонија. Особено интересна е реакцијата на еден амбасадор на пријателска земја на САД од Блиски Исток. Од него се потврдени тврдењата на Богојески дека организацијата на Мерсиха Смаиловиќ и нејзините соработници се занимава со организација на терористички активности во Израел и Палестина, во Судан и афрички земји, а дека за тоа користи пари од две арапски земји, финансиери на тероризмот. Од Шеќеринска било побарано да објасни врз основа на што, таа поддржува и соработува со терористичка организација.

Постапката против Богојески, нарачана од терористите не била одбиена само од дипломатите и НАТО структурите во земјава. Најзначајно е што се случил буквално бунт во Министерството за одбрана, особено на државните советници. Имено, согласно Законот за административни службеници, за да се покрене постапка против државен советник, потребно е истата да ја поддржат негови колеги. Шеќеринска побарала на писмено да се изјаснат колегите на Богојески, дали се согласуваат да постапуваат против него. На тоа сите одговориле негативно. И христијани и муслимани. И Македонци и Албанци и Турци и останати.

Сите го познавеле лично Богојески и знаеле дека станува збор за еден од најпрофесионалните работници во Министерство за одбрана. Исклучително коректен колега, кој секогаш излегувал во пресрет на потребите на колегите, без разлика на нивниот ранг. Од хигиеничари до државни советници во Министерството, имале позитивно мислење за Богојески. Особено што тој се докажал како врвен професионалец кој никогаш не го оштетил Буџетот на државата со ниту еден денар. Буквално Шеќеринска била одбиена од вработените во Министерство за одбрана да учествуваат во постапки против Богојески.

Побаравме изјаснување од службите во Министерството и од Богојески. Потврдуваат дека дисциплинската против Богојески е неуспешна и дека Шеќеринска се повлекла од намерата. Богојески, невообичаено за него, одби да даде изјава. Само коментираше дека нема да застане тука и ќе оди до крај во борбата со терористите во земјава.

Од извори во Воената служба за безбедност дознаваме дека Шеќеринска нервозна од овој срамен пораз за неа, шамар од НАТО и западните дипломати, не се откажала од намерата. Имено дала наредба да се „лови“ Богојески на секој чекор и секој негов потег, додека не се најде причина за постапки против него. Акцијата ја спроведуваат докажани кадри, партиски војници на СДСМ, вработени во Министерство за одбрана по партиска линија. Тие не се професионалци, туку спроведуваат партиски агенди во Министерството. Минатата недела биле направени два упади од партиски војници на СДСМ во Секторот каде е физички сместен Богојески. Биле малтретирани вработените професионалци и им биле земани изјави од таа партиска комисија на СДСМ. Вработените во Министерството коментираат дека ваков политички терор немало ниту за време на режимот на Груевски. Биле барани посебни изјави за Богојески и бил направен записник дека тој е отсутен од работните простории. Богојески ги потврдува информациите, но не коментира. Не упати да се обратиме до прес службата на Министерство за одбрана.

Случајот Шеќеринска – Богојески ќе остане интересен следниот период, особено што работите на политичката сцена во земјава стануваат се поинтересни. Дали Богојески ќе покрене постапка против Шеќеринска пред НАТО во Брисел за нејзина соработка со терористи на Хамас и БокоХарам, останува да дознаеме.