Обама: Загрижен сум за демократијата во САД!

Политика, Свет
Поранешниот претседател Барак Обама рече дека републиканците „прифатија“ низа позиции што „би биле непрепознатливи и неприфатливи дури и пред пет години или пред една деценија“. Обама во интервју за Си-Ен-Ен изјави дека е загрижен за состојбата на демократијата во САД.

Обама рече дека никогаш не помислил дека некои од „мрачните духови“ што започнале да се зголемуваат во рамките на Републиканската партија за време на неговиот мандат ќе станат помрачни и достигнат епицентар на партијата.

„Ние мора да се грижиме“, рече Обама. „Кога една од нашите најголеми политички партии е подготвена да прифати начин на размислување за нашата демократија, кој би бил непрепознатлив и неприфатлив дури и пред пет години или пред една деценија“.

Најјасен пример за ова, рече Обама, е бунтот на 6 јануари и како сега има „големи делови од избран Конгрес заедно со невистинитоста дека има проблеми со изборите“. Востанието во американскиот Капитол од приврзаниците на Трамп се случи истиот ден кога 147 републикански пратеници гласаа да не се потврди изборната победа на Бајден во клучните држави. Лагата дека беа украдени претседателските избори во 2020 година, ја турка самиот поранешен претседател Доналд Трамп. Кој оттогаш навиваше за неосновани ревизии на изборите.
На прашањето за тоа дали лидерите на републиканците накратко се спротивставуваат на Трамп по востанието, Обама рече: „И тогаш пуф, одеднаш сите се вратија во ред“.

„Сега, причината за тоа е затоа што базата веруваше и затоа што ова им беше кажано не само од претседателот, туку и од медиумите што тие ги гледаат“, рече Обама. Тој подоцна додаде: “Мојата надеж е дека ќе се сврти плимата и осеката. Но, тоа бара секој од нас да разбере дека овој експеримент во демократијата не се извршува самостојно. Не се случува само автоматски”.