Семејства КУПУВААТ ДО 40 ЛИТРИ МАСЛО дневно ќе има ли РЕСТРИКЦИИ!?

Балкан

Семејствата во Хрватска купуваат и до 40 литри масло, пишува Јутарњи лист и наведува дека доколку продолжи зголемената побарувачка, трговците би можеле да воведат рестрикции.

Откако големите трговски синџири во некои европски земји воведоа ограничувања за купување одредени прехранбени производи поради страв дека војната во Украина може да доведе до недостиг и високи цени, хрватските граѓани почнаа да создаваат залихи, а фотографиите од празни полици и колички полни со масла се шират. социјалните мрежи, пишува весникот.

Напоменуваат дека во Шпанија на пример може да се купат најмногу три литри масло и ги пренесуваат изјавите на трговците во Хрватска дека се добро снабдени и дека немаат намера да воведат ограничувања за еднократна набавка на масло за јадење. Од маслената „Звијезда“ од Групацијата Фортенова како и од фабриката за масло „Чепин“ велат дека имаат доволно количества суровини и затоа не се стравува од недостиг на нафта на хрватскиот пазар.

Сепак, директорот на Групацијата Фортен, Фабрис Перушко, за Нова ТВ изјави дека нивниот малопродажен синџир најверојатно ќе воведе ограничувања за еднократното купување масло, не затоа што нема масло, туку за да спречи забрзана потрошувачка на нивните залихи.

Конзум рече дека нема да го ограничи износот на набавките во овој момент, но доколку побарувачката продолжи да се зголемува со оваа стапка, ќе бидат потребни одредени ограничувања.

Директорот на НТЛ Мартин Евачиќ потврдува дека има зголемен откуп на масло, брашно, тестенини, ориз и шеќер, но дека немаат намера да воведат рестрикции. Трговците очекуваат дека може да има одредено зголемување на цените, но не до степен до кој стравуваат потрошувачите.