ВОЕНО ЗЛОСТОРСТВО: МАСАКАР врз стотици деца во Мариупол

Европа

РУСИЈА бомбардираше театар – зграда засолжиште на децата во опсадениот град Мариупол, при што убија стотици украински деца.

Русија го признава нападот, но тврди дека не била информирана дека во зградата Театар на Мариупол има засолнето повеќе од 1000 деца. РУСИЈА ЛАЖЕ!!!

Новите сателитски снимки од Maxar Technologies покажуваат дека во понеделникот зборот „деца“ бил напишан надвор од театарот во Мариупол кој вечерва беше бомбардиран.

Според сателитските снимки, на театарот во Мариупол, Украина, цел на рускиот напад во средата, на тротоарот надвор е напишан зборот „ДЕЦА“ на руски јазик. Театарот служеше како засолниште за стотици цивилни бегалци, меѓу кои и многу деца, во зафатениот град Мариупол, кој неколку дена е оставен без вода, топлина и храна поради ескалацијата на рускиот напад.

Вкупните смртни случаи како резултат на нападот во моментов не се познати, но градски функционер рече дека повеќе од 1.000 луѓе се криеле во зградата. Станува збор за стотици убиени цивили, најмногу деца.

Сателитските снимки на театарот на Максар го покажуваат зборот „ДЕЦА“ напишан со големи, бели, кирилични букви на двете страни од зградата – можен обид да се предупредат руските сили за присуството на млади цивили кои се кријат внатре.

Видот на бомбата со која беше погоден театарот не е познат, но станува збор за бомба фрлена од воздух, изјавија украинските власти. Русија прво го призна нападот, но откако се соочи со ова ВОЕНО ЗЛОСТОРСТВО и откако се појавија сателитските снимки, сега негира одговорноста за нападот, а претседателот Владимир Путин без докази сугерираше дека елементи на украинската копнена армија може да бидат одговорни.

Во објавата на градскиот совет споделен на Телеграм се вели дека театарот претрпел „тешка штета“ како резултат на нападот. Градските власти ги обвинија руските војници за „намерно и цинично“ убивање на стотици деца и уништување на театарот, објави Си-Ен-Ен.