ВЕСТИ ЗА РАНОБУДНИ: Ова никогаш не го ставајте во топол чај!
Милка М. Раичевиќ е дипломиран диететичар, нутриционист, лиценциран ароматерапевт, експерт за здрава исхрана и холистички пристап кон здравјето.
Кивање, иритација и течење на носот, главоболки, тремор и слабост – некои луѓе побрзо се ослободуваат од проблемите, кај некои луѓе знаат да траат, па се принудени да бараат решенија кои ќе ги вратат во топ форма.
Пробуваат се и сешто, следат разни (непроверени) совети, додека помошта секогаш се крие веднаш до нив – во сад со овошје, во шпајз или во фрижидер.
Факт е дека повеќето луѓе го усвоија апелот дека е потребно почесто и подетално да се мијат рацете. Ова е прва превентивна мерка во борбата не само против Ковид , туку и други респираторни инфекции, но може да се констатира и дека сè уште не вежбаме редовно, не одржуваме здрава телесна тежина, не одмараме доволно, пушиме, пиеме.
Кога сето тоа е придружено со стрес и неправилна исхрана, јасно е дека имунитетот не може да биде на завидна висина. Сепак, добрата вест е дека можеме да го поправиме сето тоа: да го отфрлиме она што нè повредува, да го прифатиме она што ни помага.
Најпрво обратете се кон вашата кујна и избраната храна – е пораката на Милка Раичевиќ, позната нутриционистка.
Не секој може да набави семиња и бобинки кои се рекламираат како одлично решение за подигнување на имунитетот, а чии имиња не можеме ни да ги запомниме.
– Без грижи, секој може слободно да ги заобиколи, бидејќи имаме се што ни е потребно за да ги спречиме респираторните инфекции или да се опоравиме од нив, ако веќе ги фатиме, и полесно ќе се опоравиме во нашите маркети и продавници. Таму прво треба да земеме лимон – вели Милка.
– Лимонот е синоним за витамин Ц и секоја куќа треба да го има. Важно е секојдневно да се внесува во организмот бидејќи го зголемува производството на бели крвни зрнца кои се клучни во борбата против инфекциите. Ако некому му е многу кисело, нека земе замена, а тоа се портокали, мандарини и грејпфрут.
Запомнете! Никогаш не треба да се става во топол чај, витаминот Ц бидејќи ќе исчезне. Најдобро би било да се исцеди и да се пие свежо. А во спротивно, храната богата со витамин Ц најдобро е да се јаде свежа или умерено на пареа.
Само така ќе го задржат во нив овој моќен антиоксиданс кој го зајакнува имунитетот и кој е во функција на спречување или ублажување на симптомите на респираторна инфекција или скратување на нејзиното времетраење – советува Милка.
Заедно со цитрусот, другите намирници богати со витамин Ц треба да се поделат на пет до шест оброци. Нека бидат составен дел од главните јадења и грицки, како црвени пиперки, кељ, карфиол, грашок, кисела зелка…
Особено е важно овие намирници да се комбинираат со јајца и месо бидејќи се најдобри извори на цинк, кои исто така се во заедници со витамин Ц, го подигаат нашиот имунитет.
Корисно е да се консумира храна богата со пробиотици и пребиотици (кромид, банани, ферментирани млечни производи…) бидејќи тие го одржуваат нашиот дигестивен систем здрав.
Тие имаат повеќе од значително влијание врз нашиот имунитет; во комбинација со храна богата со витамини А, Б и витамин Е ќе ве спречи често да страдате од респираторни инфекции – изјави Милка за Стил.курир.рс.