Столтенберг: Ситуацијата може ДА ИЗЛЕЗЕ ОД КОНТРОЛА

Европа

Генералниот секретар на НАТО, Столтенберг, предупреди дека ситуацијата во Украина може да излезе од контрола. Тој нагласи дека украинскиот народ и армијата го инспирирале светот со својата храброст.

„Но, Путин продолжува и последиците од неговите постапки се поразителни. Повеќе цивили се убиени и ранети, а два милиона луѓе ја напуштија Украина. Ова е најбрзо растечката безбедносна криза во Европа од Втората светска војна“, рече тој.

Тој додаде дека има поверодостојни информации за пукање во цивили кои се обидуваат да ја напуштат Украина.

„Пукањето во цивили е воено злосторство и е целосно неприфатливо. Мора да се изградат одговорни хуманитарни коридори“, рече Столтенберг.

Рековме дека Путин ќе ја плати цената за агресијата врз Украина и таа цена веќе се плаќа.

„Жртвите што ги гледаме во Украина се ужасни и нè погодуваат сите нас, а ние имаме одговорност да обезбедиме конфликтот да не ескалира“, рече Столтенберг.

Според него, тоа би било уште попогубно и поубиствено.

„Ситуацијата може да излезе од контрола. За да се осигура дека нема простор за калкулации во Москва, НАТО го засили своето присуство во источните партнерски земји“, рече тој.

Столтенберг: Ситуацијата може да излезе од контрола

Столтенберг рече дека НАТО има 140 авиони и 200 бродови и илјадници војници во регионот.

„ Ќе ја заштитиме секоја педа од Литванија и ќе ја заштитиме секоја педа од територијата на нашите сојузници“, рече тој.

Северна Америка и Европа стојат заедно посилно од кога било во историјата, рече тој.

„НАТО е обединет во овој критичен момент за нашата безбедност“, рече тој.

На прашањето на новинарите како би му помогнал на Киев, Столтенберг рече дека НАТО испратил помош за Украина на неколку начини.

„Треба да го прекинеме овој конфликт, а не да го прошириме. Затоа го зајакнавме нашето присуство во Литванија и во источниот дел за Русија да разбере дека треба да ги заштитиме нашите партнерски територии“, рече тој.