ДРАМАТИЧНО 18+(Видеа/слики): РУСКАТА АРМИЈА се распаѓа, Украина во офанзива

Европа

Руската армија се распаѓа, целосно се запрени сите нивни офанзивни дејствија, освен безобразното бомбардирање на цивилите со ракети. Особено очајна е состојбата со “големиот конвој“ на воена техника кој тргна да го освојува Киев. Тој е запрен веќе 4 денови, без гориво и храна, војниците го напуштаат, а возилата се пропаднати во калта.

Од своја страна, охрабрен од очајот во кој се најдува руската војска, украинскиот претседател Зеленски изјави дека веќе нема да се брани, туку веќе ќе напаѓаат. Тој ја најави големата пролетна украинска офанзива.

 

Офанзивата е започната на некој начин. На сите пристапи кон Киев дејствуваат украинските герилски борбени групи, кои убиваат илјадници премрзнати и прегладнети руски војници, а ја запленуваат или уништуваат нивната руската воена техника.

 

Трент Теленко, поранешен вработен во Агенцијата за управување со договори за одбрана на САД, на својот профил на Твитер ги истакна проблемите што настанаа кога руските борбени возила се соочија со пукнатина – пролетно затоплување што ја претвора украинската почва во локва во средината на март.

Овие логистички проблеми Теленко ги објаснил со фотографија од руско возило опремено со системот за воздушна одбрана Pancir S1 кое паднало во калта. Тој во своите најави се осврна и на, како што рече, „имплицираните лоши руски практики на сервисирање воени камиони“.

Теленко рече дека една од неговите први задачи за агенцијата била да го контролира квалитетот на тактички возила со средна големина што ги доставува добавувач до Министерството за одбрана на САД и дека такви возила, како што се руските заглавени во локва во Украина, секој месец треба да се проверуваат и превентивно да се сервисираат и потоа да се преселат на друга локација.

Тој посочи дека посебно внимание треба да се посвети на системот за дување гуми и прилагодување на притисокот во гумите.

– Возилата мора да се преместуваат бидејќи гумите стареат кога се изложени на директна сончева светлина – рече Теленко, додавајќи дека со празнењето и полнењето на системот за надувување и прилагодување на притисокот се одржува флексибилноста на страничните ѕидови на гумите.

– Кога воените камиони стојат некаде со месеци, страничните ѕидови скапуваат и стануваат кршливи. Ако тоа возило потоа помине значителен број километри, гумите ќе пукнат – изјави Теленко.

 

Теленко потоа истакна дека задната десна гума на возило со Панцер се распаднала кога Русите се обиделе да го извлечат од калта и да го преместат.

– Никој не го отстранил и сервисирал тоа возило една година – изјави Теленко. Теленко смета дека Русите би можеле да се најдат во голема неволја поради горенаведеното.

– Ако руската армија била премногу невнимателна за да може да ги движи и сервисира возилата со панцири, тогаш тие сигурно биле премногу корумпирани за да се движат и опслужуваат камиони и оклопни борбени возила кои сега се во Украина. Русите не смеат да ризикуваат и да возат со нив надвор од патиштата, особено не на раскрсниците – рече Теленко.

Теленко смета дека Русите очигледно се свесни за проблемите што доаѓаат со доаѓање на пролетта.

– Погледнете ги овие повеќе од 60 камиони паркирани на издигнатиот пат. Не сакаат тие возила да се заглават во локва како онаа со Панцир – рече Теленко.

Теленко смета дека Русите немаат доволно резервни гуми на располагање и дека нивните возила на тркала ќе мора да се користат исклучиво на патиштата, како што беше случајот во советско-финската војна, која Русите гадно ја изгубија, а ништо не научија од тоа.

Теленко останува на ставот дека руските конвои воени возила нема да можат да бидат пошироки од три возила поради коловозите.

– Кога Украинците ќе ги блокираат патиштата со возила што уништуваат противтенковски наведувани ракети, колоните ќе можат да бидат нападнати од двете страни, како што тоа го направија Финците – рече Теленко.

– Крим е пустина, а јужниот дел на Украина, крајбрежниот дел, е значително посув. Затоа и ги немаат тие проблеми таму. На друго место ќе имаат големи проблеми во следните четири до шест недели – заклучи Теленко.