ИЗГУБЕНИ 39 милијарди долари за само еден ден

Европа, ЕКОНОМИЈА / ФИНАНСИИ

Најбогатите поединци во Русија веќе го почувствуваа притисокот од ескалацијата на тензиите меѓу Русија и Украина.

За нивното богатство, ситуацијата стана многу полоша по одлуката на рускиот претседател Владимир Путин да ја нападне Украина.

Тие изгубиле 39 милијарди долари за помалку од 24 часа – повеќе отколку што имале досега оваа година, открива Блумберг.

Штетата е предизвикана од остриот пад на берзата. Рускиот репер MOEX Русија заврши за 33% пониско во Москва, што е петти најлош пад во историјата на размената на локална валута.

Тоа беше прв пат по колапсот на црниот понеделник во 1987 година, пад од тој обем да погоди пазар вреден повеќе од 50 милијарди долари.

Една од најлошите безбедносни кризи во Европа од Втората светска војна се заканува да го продлабочи падот на пазарот во регионот, но особено во Русија, која е погодена од санкциите на САД и Велика Британија.

„Има многу луѓе во САД и Европа кои сакаат директно да ги погодат“, рече Крис Милер, ко-директор на програмата за Русија и Евроазија на школата Флечер на Универзитетот Тафтс.

Вагит Алекперов, претседател на Управниот одбор на Лукоил, доживеа најголем пад на својата нето вредност.

Тој падна за речиси една третина за еден ден, паѓајќи за околу 6,2 милијарди долари на 13 милијарди долари, според индексот на милијардери на Блумберг.

Акциите на московскиот производител на нафта паднаа за околу 33 отсто во четвртокот.