ВЕСТИ ЗА РАНОБУДНИ: Вистината за кафето…

ВЕСТИ ЗА РАНОБУДНИ, Живот, Храна и Здравје

Според најновите научни истражувања, пиењето една или повеќе шолји кафе на ден може да биде поврзано со долгорочно намалување на ризикот од срцева слабост. Сепак, ова истражување не се однесува на кафе без кофеин. Срцева слабост се јавува кај луѓе со ослабено срце, односно кога ослабеното срце не успева да ги снабди клетките на телото со доволна количина на крв. Срцето не добива доволно кислород за нормално функционирање на организмот.

Луѓето со срцеви проблеми страдаат од замор и тешкотии при дишењето, а исто така имаат проблеми со одење или искачување по скали.

– Иако не се во можност да докажат каузалност, интригирачки е што овие три студии сугерираат дека пиењето кафе е поврзано со намален ризик од срцева слабост и дека кафето може да биде дел од здрава исхрана ако се консумира во својата нормална состојба, без додавање шеќер и млечни производи. Богати со маснотии како млеко или крем за кафе – рече Пени Крис-Етертон, кој го спроведе ова истражување.

Студијата е извршена кај возрасни постари од 65 години. Во споредба со оние кои не пиеле кафе, анализата открива дека ризикот од срцеви проблеми е намален за 5 и 12 проценти за секоја чаша кафе што ја консумираат дневно.

Врската помеѓу кофеинот и намалениот ризик од срцева слабост беше изненадувачка, рече лекарот кој го направи истражувањето.

Сите овие студии беа направени со пиење црно кафе. Сепак, многу луѓе додаваат млечни производи, шеќер, ароми или млечни креми кои содржат многу калории, а тоа веројатно ги негира сите придобивки за срцето – предупредуваат научниците. Начинот на правење кафе има и здравствени последици.

За разлика од филтрите за кафе, француското, турското кафе или свареното кафе популарно во скандинавските земји не успеваат да соберат соединение наречено кафестол во масниот дел од кафето. Кафестол може да го зголеми лошиот холестерол или ЛДЛ (липопротеин со мала густина).

Кофеинот може да биде опасен ако одредени популации го консумираат во прекумерни количини, покажаат истражувањата. Високо ниво на потрошувачка на кафе (повеќе од 4 шолји) за време на бременоста е поврзано со мала родилна тежина, предвремено породување и мртвородено дете, според студијата од 2017 година.

Претходните студии исто така сугерираат дека луѓето кои имаат проблеми со спиењето или неконтролиран дијабетес треба да посетат лекар пред да додадат кофеин во исхраната. Овие придобивки не се однесуваат на децата – децата и адолесцентите не треба да пијат кока-кола, кафе, енергетски пијалоци или други пијалоци со која било количина кофеин.