„Maкедонецот“ го контролира БИЗНИСОТ СО КОКАИН на Балканот

Балкан

Според новите информации на странските тајни служби, „Македонецот“ Радоје Звицер, кој е означен како водач на криминален кавачки клан и кој е во бегство, се движи на релација Еквадор-Бразил-Мексико, каде наводно има широка мрежа на соработници со кои испраќа извештаи за милиони вредни лекови.

Звицер стои зад серијата заплени на кокаин во Шпанија, Хрватска и другите земји во регионот, а измамниците и водачите на бројно многу моќната албанска мафија знаат дека тој им задава сериозни удари во немилосрдната борба на пазарот на кокаин и другите наркотици, пренесува српски Телеграф. Сепак, зад Звицер стои еден од најмоќните мексикански картели, на кој успеал да му се придружи набргу по пристигнувањето во Јужна Америка во бегство од српската и црногорската полиција при апсењето на Вељко Беливук и неговиот клан, кој недвосмислено го водел. Освен Звицер, во Мексико често престојуваат и неговите долгогодишни соработници, со кои е на повеќе локации за да ја испланираат пратката на кокаин или да смислат удари за конкуренцијата.

„Maкедонецот“ Звицер од Мексико го контролира бизнисот со кокаин на Балканот

– Клановите не мируваат, а војната започнува од самиот извор на дрогата и продолжува понатаму. Предавници има на секоја страна и работат за пари затоа што така си обезбедуваат, но и удобен живот. Тие припаѓаат на еден клан, а работат за друг. Многу криминалци со сериозни мафијашки досиеја избегаа од Србија, Црна Гора и поранешна Југославија во Јужна Америка, каде што тргуваат со дрога, работејќи за големи кланови каде што немирите се вообичаени.

Од друга страна, полицијата и безбедносните агенции постојано бараат доушници, кои се голема помош за блокирање на патиштата за дрога. Да се ​​биде информатор е најопасната улога, но интересите преовладуваат и сите се свесни за тоа. Свиркачите плаќаат со глава кога ќе ги откријат, а им прогледуваат низ прсти за некои работи затоа што продаваат информации на полицијата – вели соговорник на српски Телеграф,