СРБИЈА со голема провокација кон Косово

Балкан

Таканаречената независна држава Косово не е ниту независна, ниту држава, ниту постои, ниту некогаш ќе постои, освен како фатаморгана на „Голема Албанија“ во балканската пустина, изјави академик Матија Беќковиќ по повод 14. годишнина од усвојувањето на Декларацијата за независност на Косово.

„Веќе 14 години на сите им стана појасно дека таканаречената независна држава Косово ниту е независна, ниту постои, ниту некогаш ќе постои, освен како фатаморгана на „Голема Албанија“ во балканската пустина – Бечковиќ изјави за Косово онлајн.

На прашањето како ја гледа позицијата на Србите во Косово, Беќковиќ се осврна на зборовите на австрискиот писател и нобеловец Петер Хандке, кој често го посетуваше Косово и кој му даваше поддршка на српскиот народ.

„Петер Хандке кажа се за положбата на Србите во Косово кога рече дека тие се најосамениот народ во Европа“, рече Беќковиќ.