ЗЕМЈОТРЕС во Албанија, колкави се штетите

Хроника

Земјотрес со јачина од 3,2 степени по Рихтерова скала е регистриран денеска во 14.33 часот во Албанија близу границата со Црна Гора, објави Европскомедитеранскиот сеизмолошки центар.

Епицентарот бил на длабочина од 10 километри. Потресот е регистриран на 11 километри јужно од Плав.

Од Секторот за сеизмологијата при Институтот за хидрометеорологија и сеизмологија информираат дека јачината на земјотресот во епицентарот бил 3 степени според Рихтеровата скала, што одговара на интензитетот на епицентарот на IV-V степен од Меркалиевата скала (MCS).

Според првичните податоци, епицентарот на овој земјотрес бил лоциран на длабочина од 11 километри. Врз основа на теоретскиот модел на макросеизмичкото поле на овој регион, јачината на земјотресот и длабочината на хипоцентарот, овој земјотрес не може да предизвика материјална штета во епицентралното подрачје, нагласуваат од Заводот.