Грција со нови услови за влез

Балкан

Грција донесе нова, заедничка одлука на грчката Влада. Таа се однесува на одредбата за влез на странски државјани во Грција.

Според оваа одлука, која ќе важи до 7 јуни годинава, завршен е списокот со услови за влез на странски државјани во Грција.

Деца постари од 5 години сè уште треба да направат PCR-тест. Новина е што недостасуваат туристи од БиХ. Па дури и Република Српска, што не беше случај досега.

1) Пополнета форма на PLF

Овој формулар можете да го најдете на travel.gov.gr

2) Доказ за имунизација

Овој сертификат може да биде во форма на потврда за вакцинација. Со која било вакцина дадена во Македонија или Србија. Последната доза мора да се добие најмалку 14 дена пред пристигнувањето.

Ако не сте биле вакцинирани, мора да имате негативен PCR-тест не постар од 72 часа. Сепак задолжителен за деца над 5-годишна возраст (кои достигнале 5 и повеќе години). Ако сте биле заразени со кoронавирусот во период од 2 до 9 месеци пред пристигнувањето. Потврдете го ова со позитивен PCR.

Она што е ново е промената на забраната за влез во земјата за граѓаните. Особено на Босна и Херцеговина кои од денес влегуваат под истите услови. Како и оние граѓани кои претходно ја добиле таа дозвола (на пр. Србија или Северна Македонија).