ВОНРЕДНО: БУНТ на генералите во Русија, Путин е криминалец

Свет

Врвен руски генерал го предупреди Владимир Путин да не војува со Украина, обвинувајќи го лидерот дека подигнал „вештачки“ конфликт за да го одвлече вниманието од неговите домашни проблеми.

Генерал полковник Леонид Ивашов напиша отворено писмо со наслов „Предвечерта на војната“ во кое ја критикува криминалната политика на Путин за предизвикување војна и покрај тоа што Русија не се соочува со никакви „критични закани“.

Ретката појава на генералски отпор на злосторствата на Путин и внатрешно несогласување во Украина се случи во моментот кога Емануел Макрон се упати во Кремљ на кризни разговори со Путин, еден ден откако советникот за национална безбедност на Белата куќа Џејк Саливан рече дека инвазијата може да дојде „секој ден“ по „огромна човечка цена“.

Генерал Ивашов, кој е претседател на Серуското офицерско собрание, претходно беше началник за воена соработка на Путин во Министерството за одбрана.

Во отвореното писмо на веб-страницата на Собранието тој рече дека стравува дека Русија ќе стане „парчија на светската заедница“ доколку се изврши инвазија. Тоа доаѓа од најодликуваниот генерал, кој е еден од најпочитуваните и најјастребите генерали во руското Министерство за одбрана и е познат како тврдокорен националист.

Генералот е жесток критичар на рускиот претседател Путин, го повика да поднесе оставка и го обвинува за „злосторства против Русија“.

Неговата интервенција покажува дека има барем одредено противење за војна со Украина во рамките на Русија, и доаѓа откако петицијата беше потпишана од 5.000 граѓани со која се бара Путин да го прекине конфликтот.

Ивашов рече: „Што се однесува до надворешните закани, тие секако се присутни. Но, според нашата експертска проценка, тие во моментов не се критични, директно не го загрозуваат постоењето на руската државност и нејзините витални интереси.“

Коментирајќи го писмото, експертот за Русија од Стенфорд, Мајкл Мекфол, кој претходно беше американски амбасадор во Русија, рече: „Ова е голема работа. Едно време, генералот Ивашов беше еден од најпочитуваните (и најјастреби) водачи во руското МО.

„Руските генерали обично не се вклучуваат во јавни дебати, особено не оние како Ивашов.“ истакна американскиот амбасадор. Дали се клати столчето на Путин, дали наместо Киев, ќе падне Москва?