АЛБАНИЈА да избере Грција или Турција, Косово нема да се признае

Балкан

Турција и Албанија планираат да создадат „Голема Албанија“? „Муслиманската трансфезала“ на тој начин би се протегала од Босфор до Јадранот. Тоа не е во плановите на САД, па Албанија мора да избере стратешки партнер помеѓу Грција и Турција. Доколку тоа е Турција, Косово нема да добие меѓународно признавање и полна државност.

Колку се реални ваквите планови? Јоргос Филис, професор по геополитика на атинскиот национален универзитет „Каподистрија“, објаснува зошто моменталната меѓународна ситуација не е погодна за реализација на оваа идеја.

Посетата на турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган на Албанија на 17 јануари, кога учествуваше на церемонијата на примопредавање на 522 куќи во градот Лах погоден од земјотресот во 2019 година, за чија изградба Турција даде 47 милиони евра, уште еднаш ги покажа пријателските односи меѓу двете земји.

Како што е познато, постојат силни врски меѓу Албанија и Турција кои придонесуваат за идејата за создавање „Голема Албанија“.
Но, дали навистина постои план за „Голема Албанија“? Чив е тој план, на Турција или на Русија за време на СССР? Геополитичкиот аналитичар Филис не се сомнева дека „овој план постои, и во Турција и во Албанија“.

„Нема сомнеж дека албанската страна сака да реализира конкретно сценарио, односно создавање на „Голема Албанија“. „Исто така, нема сомнеж дека Турција, преку идеологијата на пан-исламизмот и теоријата дека на Балканот треба да се формира „муслиманска трансфер зона“ од Босфор до Јадранско Море, се обиде да го спроведе тој план пред Ердоган и за време на Ердоган. – изјави Филис за Спутник.

Но, имајќи ги предвид актуелните меѓународни околности, ситуацијата денес не е поволна за тоа, бидејќи распоредот на силите не е како во 1999 година. Тука се САД на другата страна од приказната!

„Според мене, меѓународната ситуација во моментов не е поволна. Прво, во 1999 година, меѓународната заедница, особено САД ги гледа Србија и Албанија од еден агол, а во 2022 година од друг агол.

Во исто време, Србија веќе не е Србија што беше под Милошевиќ, туку нова, самоуверена Србија, која е целосно поддржана од ЕУ, но и со одлични односи со САД.

Ердоган не може да одржува рамнотежа во новите рамки „каде што има силна Србија“. Исто така, не треба да се потценува важноста на Грција. Аналитичарот смета дека соработката меѓу четири земји има важна улога во ова прашање: Грција, Србија, Бугарија и Романија.

„Оваа соработка не е случајна и не треба да се потценува и смета за обична. За прв пат по балканските војни, дојде до развој на соработката меѓу овие земји, како и зближување на нивните лидери. Имено, тие демонстрираат единство и православие, кое се заснова на заедничкото историско искуство на Балканот, што не беше позитивно што се однесува до муслиманското присуство“, додаде тој.

Според професорот Филис, според албанскиот план, картата на „Голема Албанија“ би вклучувала: Косово, Прешевската долина (Прешево и Бујановац) во Србија, некои црногорски региони, дел од Македонија и периферијата на Епир до грчкиот град Арта.

А клучот за сите албански и турски експанзионистички планови, вели тој, е Република Косово. Како што е познато, Грција не го призна Косово и, според Филис, тоа не треба да го прави под никакви околности.

„Грција во никој случај и под никакви околности не треба да ја признае независноста на Косово. Ни вршеа притисок, но тоа не значи ништо, бидејќи секој има свои интереси.

Признавањето на формацијата, која е создадена како резултат на воени дејствија, не одговара на интересите на нашата земја. Кои барања можеме да ги браниме во однос на Северен Кипар ако го признаеме Косово? Не можеме да го признаеме Косово во согласност со меѓународното право, е грчкиот став по ова прашање.

Албанија мора да направи избор, Косово или Турција? Пан – исламизам или европеизација? Труција или Грција, се двете опции, од тоа ќе им зависи и иднината на Косово, но и просперитетот на Алабанците.