ЗАГРИЖУВАЧКА ВЕСТ: Болницата во Штип бара помош

Македонија

Болницата во Штип бара помош од Кочани, 15 доктори и медицински сестри се позитивни на ковид

 

Поради тоа што 15 доктори и сестри се позитивни на ковид-19, можностите за евентуално реактивирање на модуларната болница во Штип се сведени на минимум, па Клиничката болница бара други алтернативи и поголемо активирање на болниците во регионот.

Инфективното одделение во Штип е од регионален карактер и половина од својот капацитет од вкупно 55 легла го исполнува со пациенти од другите градови во регионот. Времено, поради немање доволен кадар кој исто така е заболен, во овој период не можеме да сметаме на модуларната болница.

Затоа, бараме Кочанската болница, со која добро соработуваме, повторно да излезе во пресрет и да ги вклучи своите кадровски и просторни капацитети за прием на заболени од ковид-19, вели директорот на Клиничката болница во Штип Ален Георгиев.

Како што цели тој тие примаат пациенти од повеќе градови во Источна Македонија, најмногу од Кочани и Радовиш