Еве кој земал НАЈВИСОКА ПЛАТА во државава!

ЕКОНОМИЈА / ФИНАНСИИ, Македонија

Кога ДЗС ќе ги објави податоците за просечна нето плата на функционерите, не се знае.  Обично се објавуваат податоци по сектори и дејности, а никогаш   граѓаните не  доаѓа до информација како се трошат нивните пари.

ДЗС да објави колкави се нето платите и приходите на државните функционери кои ги добиваат благодарение на гласовите од граѓаните од кои се поставени на тие позиции.

Еве што објавува ДЗС:

Податоците кои ги објави Државниот завод за статистика(ДЗС) покажуваат дека највисоката просечна нето плата во ноември е исплатена во секторот Компјутерско програмирање, консултантски и сродни дејности – 74.062 денари.

Програмерите земаат највисоки плати во земјава. Зад нив следи Воздухопловен транспорт  со плата од 52.032 денари, понатаму се Производство на фармацевтски производи и фармацевтски препарати – 47.086 денари,