ММФ ги обвини САД и Кина со омикрон за светската криза

ЕКОНОМИЈА / ФИНАНСИИ

Директорката на Меѓународниот монетарен фонд, бугарката Кристалина Георгиева изрази загриженост за послабото закрепнување и повеќе ризици за светската економија. Според неа, тоа се должи на забавувањето на економиите на САД и Кина, но и на Омикрон варијантата на коронавирусот.

Овие процеси имаат влијание врз инфлацијата и долговите. Се предвидува дека инфлацијата во САД ќе се намали во вториот квартал од годината, благодарение на премостувањето на ограничувањата во синџирот на снабдување.

– Би сакала да имам пооптимистична перспектива на почетокот на годината. Но, реалноста е дека гледаме послаб моментум на закрепнување и поголема неизвесност, повеќе ризици во 2022 година. Од аспект на Фондот, на крајот на претходната година бевме загрижени дека закрепнувањето слабее.

Зошто? Бидејќи двата главни двигатели на светската економија, САД и Кина, се забавија во споредба со летните прогнози. И сега го имаме Омикрон, објасни Кристалина Георгиева.