СКАНДАЛ: ЕУ пратеници бараат истрага за Вархеји

Европа

Триесет членови на Европскиот парламент испратија писмо до претседателот на Европската комисија, Урули фон дер Лајен, во кое изразуваат загриженост поради наводната ескалација на политичките тензии во БиХ, поттикната од Милорад Додик и наводниот разговор меѓу комесарот за проширување Оливер Вархеји и Милорад Додик за потенцијален распад на БиХ.

Во писмото, потпишано, меѓу другите, од известувачот на ЕП за Косово, Виола фон Крамон, но не и од известувачот за БиХ, Пол Рангел, се посочува на финансиската поддршка на Унгарија за Република Српска, но и на наводниот документ потпишан од Делегацијата на ЕУ во БиХ, што сугерира дека еврокомесарот за проширување Оливер Вархеји отворено преговарал со Милорад Додик во потенцијалниот распад на БиХ, што вклучува планови за шестмесечен мораториум на усвојување на закон за еднострано повлекување од државните институции.

„Ако обидот на Додик да ја разбие државата и да воспостави независност на Република Српска со повлекување од државните институции и воспоставување независни власти во РС биде успешен, неговите последици ќе се почувствуваат многу подалеку од границите на БиХ“, се вели во писмото на парламентарците на ЕУ.