HE зa глyпоcтите на чалгаџиjaта Тpифонoв

Балкан

Три партии од владејачката коалиција – Продолжуваме со промените, БСП и Демократска Бугарија, силно се спротивставија на ставот на лидерот на Има таков народ Слави Трифонов за бугарските односи со Македонија, пренесува проруската БГНЕС.

Трифонов во својот пост го поврза почетокот на преговорите за членство на Македонија со ЕУ со укинувањето на визите со САД и влезот на Бугарија во Шенген.

Андреј Ѓуров, претседателот на ГП „Продолжуваме со промените“, истакна дека бугарија има јасен став за нашите односи со Македонија. „Нашиот став за Македонија е многу јасен. Имаме стратегија како да ги водиме разговорите – да ги водиме на многу поинтензивно, на пошироко ниво, а не само во насока на историското минато. И така овие постулати помагаат да ги приближиме нашите позиции во согласност со Договорот за пријателство и добрососедство од 2017 година. Ова е ставот на коалицијата и на „Продолжуваме со промените“. Овие работи не треба да се поврзуваат една со друга. Ова не функционира на меѓународно ниво – да се поврзе една одлука со друга“, изјави Ѓуров за Нова ТВ.

Ко-претседавачот на „Демократска Бугарија“ Атанас Атанасов го оцени коментарот на Трифонов како посебна иронија. Според него, падот на визите за САД е ирелевантен и не треба да се поставуваат така работите, но генерално не гледа ништо лошо во изјавата на Трифонов.

„Членството на Македонија во ЕУ е важно прашање за Бугарија. Мораме сериозно да го сфатиме ова прашање и да ги заштитиме нашите национални интереси. Да ги спроведеме договорите“, рече Атанасов, покажувајќи дека Демократска Бугарија не ја поддржува идејата на лидерот на „Има такво народ“.

Од изјавата на Трифонов се огради и потпретседателот на Народното собрание и поранешен министер за надворешни работи Кристијан Вигенин кој повика на почитување на коалицискиот договор.

„Договорот за коалициско владеење меѓу ПП, БСП, ИТН и ДБ има јасен став за европската перспектива на Република Македонија. Оваа тема останува еден од најголемите предизвици за Бугарија и владата во областа на надворешната и европската политика. Одржувањето широк политички договор и соработка меѓу институциите е клучно за успешна одбрана на бугарскиот интерес“, рече Вигенин.

Според него, „КСНС свикана од претседателот е добра можност да се добијат ажурирани информации и да се споделат политичките ставови за чекорите напред“. „Секој збор е важен, затоа се надевам дека импровизираните изјави во прелиминарната фаза ќе бидат минимизирани за да не се создаде лажна претстава за пукнатини во бугарската позиција или меѓу коалициските партнери“, рече Вигенин.