ЛУДОСТ: Препорака за бустер доза за деца од 12 до 15 години

Свет, Храна и Здравје

Американскиот центар за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) објави препорака за примена на т.н. бустер доза на вакцините  против Корона за деца од 12 до 15 години. Во одлуката ЦДЦ ги следеше советите на надворешни експерти кои препорачаа дополнителна доза за возрасната група од 12 до 15 години

Советниците препорачаа и зголемена доза за млади луѓе на возраст од 16 до 17 години. Зголемување на бројот на заразени ЦДЦ во соопштението наведе дека младите на возраст од 12 до 17  години треба да ја добијат третата доза 5 месеци по првите две дози на вакцини.

Во САД избувна бран на зараза со Корона поради брзото ширење на варијантата омикрон. Заразата се шири во време кога децата се враќаат на училиште по училишниот распуст и се стравува од преоптоварување на здравствениот систем, а од друга страна, можно затворање и на училиштата и на економските активности. „Зголемената доза ќе обезбеди оптимална заштита од омикрон“.

На состанокот беа презентирани податоци од израелското Министерство за здравство, кои покажаа дека децата на возраст од 12 до 15 години кои поминале пет до шест месеци по втората доза биле заразени со приближно ист процент како невакцинираните деца со варијантата омикрон.

Но, кога ја примија третата доза, стапката на зараза нагло опаднала. Управата за храна и лекови на САД (FDA) одобри дополнителна доза на вакцини за деца на возраст од 12 до 15 години во понеделникот.

„Оваа зголемена доза ќе обезбеди оптимална заштита од варијантата омикрон“, рече директорката на ЦДЦ Рошел Валенски. Некои научници изразија загриженост дека засилувачот може да предизвика ретки случаи на воспаление на срцето користејќи ја вакцината Фајзер, но и вакцината Модерна, особено кај младите мажи.

Само два случаи на миокардитис се пријавени во Израел кај 44.000 млади луѓе на возраст од 12 до 15 години кои ја примиле третата доза од вакцината, објави во средата израелското Министерство за здравство.