ЕУ се менува, нуклеарните централи стануваат „зелени“ после оваа криза

Европа

Европската унија пред одлука производството на електрична енергија од проекти со природен гас и нуклеарно гориво да биде означено како „зелени“ инвестиции, по едногодишна борба меѓу владите за кои инвестициите се навистина климатски прифатливи.

Се очекува Европската комисија да предложи нови правила во јануари, за да одлучи дали гасните и нуклеарните проекти ќе бидат вклучени во „класификацијата на одржлив развој“ на ЕУ, објави Ројтерс.

Со означување со „зелената“ ознака и на нуклеарната енергија кој климатски е прифатлива, енергетскиот систем ќе се стабилизира, цените ќе паднат, а таа одлука ќе ги направи овие инвестиции попривлечни за приватниот капитал.

Брисел, исто така, презеде чекори за промена на даночната класификација на некои фондови на ЕУ, што значи дека новите мрежни правила може да се користат за да се одлучува кои проекти се подобни за одредени јавни инвестиции.

За да се сметаат за зелени, новите нуклеарни централи мора да добијат градежни дозволи кои ќе ги постигнат стандардите за 2045 година.

Инвестициите во електрани на природен гас, исто така, би се сметале за зелени доколку произведат емисии под 270 грама CO2, што е еквивалентно на киловат час, заменување на електраните со повеќе фосилни горива и добивање градежна дозвола по стандарди до 31 декември 2030 година.