ФИЛИПЧЕ задоволен од моменталната состојба!

Uncategorized, Македонија

Не може за секој нов сој на ковид да воведуваме реситриктивни мерки. Оваа изјава на министерот за здравство во заминување доаѓа во пресрет на празничниот период но и регистрирањето на Омикрон во земјата.

Филипче вели дека епидемиолошката состојба е стабилна, има помалку од 5000 активни случаи а испразнети се и голем број од инфективните одделенија.

-„Сметам дека сите земји треба да научат да живеат со оштите превентивни правила и да се зголемува степенот на вакцинација против Ковид-19. Не можеме за секој еден сој да воведуваме мерки. Сметам дека тоа што се бара задолжителна вакцинација, мерките што важат да не се преполнуваат затворените простории, како и мерките за патување се сосема доволни, изјави Венко Филипче, министер за здравство.

Во Македонија има само еден случај на Омикрон откриен минатата недела и тоа кај лице кое допатувало од Велика Британија. Дали има и други лабораториите допрва ќе истражуваат. За разлика од кај нас во соседно Косово каде вчера за прв пат го евидентирале новиот сој, позитивни се дури 9 од 22 анализирани примероци на заразени од кои дел биле во странство, а повеќето не патувале нигде.

-Следната недела ќе се направи група на тестови кои ќе бидат секвенционирани, но во овој момент нема знаци дека има влошување на епидемиолошката состојбата, изјави Филипче.

Омикрон е причина за забрана на јавни празнични манифестации во голем број земји, откажани авионски летови, задолжителен ПЦР на граница и покрај вакцинален статус. Кај нас според надлежните доволно е само носење на маска и одржување на дистанца.