Германскиот министep за здравство лично вакцинираше две деца (видео)

Храна и Здравје

Германскиот министер за здравство Карл Лаутербах лично вакцинираше две деца за време на посетата на центарот за вакцинација во Хановер, јави телевизијата Велт.

Оваа недела во Германија започна вакцинацијата на деца на возраст од 5 до 11 години. Вакцинацијата беше одобрена од Европската Унија и Германскиот експертски совет за вакцинација.

Лаутербах го посети центарот за вакцинација во зоолошката градина во Хановер, каде група деца на таа возраст дојдоа на вакцинација. Министерот лично вакцинираше две деца.

– Сметам дека е потресно и впачатливо колку деца настрадаа за време на пандемијата. А најмалку што можеме да дадеме за возврат е да им обезбедиме на децата вакцини, рече Лаутербах додека го даваше лекот на дете.

Социјалдемократот Лаутербах стана министер за здравство на 8 декември. По образование е доктор и епидемиолог. Од почетокот на пандемијата, тој стана еден од најдобрите јавни експерти на тема koоронавирус.