ОТВОРЕН Балкан на стаклени нозе, Пендаровски на друга линија од Заев

Политика

Претседателот на Република Македонија Стево Пендаровски реагираше на изјавата на премиерот во оставка, Зоран Заев кој изјави дека е изненаден од изјавата на претседателот на државата дека е против Отворен Балкан и изнесените причини за тоа, со доза на навреда дека претседателот ги менувал ставовите.

Ставот на претседателот Стево Пендаровски во однос на иницијативата „Отворен Балкан“ е конзистентен од самиот почеток, а претседателот тоа му го има и лично пренесено на премиерот Зоран Заев по првичниот состанок во Нови Сад, кога е промовирана иницијативата, се вели во реакцијата испратена до медиумите од Кабинетот на претседателот.

На оваа тема, во Кабинетот на претседателот Пендаровски како точка на дневен ред се разговараше и на првата лидерска средба во присуство на опозициските партии во 2019 година. Едногласен заклучок во однос на иницијативата „Отворен Балкан“, усогласен меѓу сите политички субјекти на таа лидерска средба беше дека нашата држава нема алтернатива на патот кон полноправно членство во ЕУ и дека доколку иницијативата „Отворен Балкан“ има таков карактер, таа не е прифатлива за ниту еден политички субјект во Република Македонија.

Претседателот Пендаровски никогаш не бил против зајакнување на економските процеси, олеснување на царинските процедури, слободниот проток на луѓе и капитал меѓу земјите на западен Балкан. Но, тоа што половина од државите во регионот не се дел од иницијативата „Отворен Балкан“ објективно го лимитира нејзиниот потенцијал.

Претседателот Пендаровски никогаш нема дадено изјава или донесено акт или одлука со која би бил против пријателството на народите во регионот и против нивната ЕУ перспектива. За жал, многу други политичари во регионот делуваат во спротивна насока.

После САД и изнесените јасни ставови за Отворен Балкан, сега и претседателот Пендаровски со идентичен став, но и став од сите партиски лидери, освен од Заев. Кој го излажа Заев да си игра руски рулет со Отворен Балкан, треба да знае дека му стави крај на кариерата.