ЗАЕВ ретерира од договорот, еве како го мести Гаши

Политика

Кадровските решенија што ќе ги предложи Алтернатива за министри и заменици министри ќе го чекаат новиот мандатар за да бидат избрани во Собранието. Тоа не зависело од Заев, неговите денови биле одбројани, требало новиот премиер да одлучува.

„Владата околу крајот на годината ќе биде предложена, мојата оставка ќе биде депонирана, кога ќе почне постапката за предлагање на новата Влада во парламентот. Тоа се 20-ина дена од денеска. Ова прашање од тогаш натаму не зависи од мене, туку ќе зависи од новиот мандатар, од новиот премиер“, рече премиерот во остаква Зоран Заев.

За кадровските решенија во Алтернатива ќе решава Централното претседателство. Гаши рече дека во наредните денови ќе направат внатрепартиски консултации и кога ќе имаат решенија, рече, ќе го свикаат централното претседателство и ќе се донесат одлуките кои имиња ќе ги претставуваат во извршната власт.

Посочи и дека имињата што кружат во јавноста се шпекулација зашто тие се уште не се потврдени во партиските органи. Немаат одлука за здравство иако се спомнува д-р Беким Сали, кој за Заев би било прифатливо решение.

Прашан дали сега е подготвен да го смени Венко Филипче од функцијата, бидејќи не ја прифати неговата оставка по пожарот во модуларната болница во Тетово со 14 жртви, Заев одговори дека Македонија досега „немала подобар“ министер за здравство. Венко ќе стане подругар со мене отколку што бил зашто ќе имаме повеќе време, рече Заев.

Заев бил до тој степен збунет што не знае за список на функции што е објавен, но може да потврди дека Алтернатива добива доста повеќе значајни одговорности во извршната власт, кои сепак не зависеле од него.

Африм Гаши не знае кај тера, рече дека остануваат докрај верни на опозициските коалиции со кои заедно настапиле, а тоа значи со Мицкоски и Села, а тој влегува во Влада со Заев.

Нашите гласачи гласале за тие кандидати. Ние унилатерално нема да ги прекинеме овие коалиции, се додека од другата страна нема раскинување или се искаже недоверба или унилатерално ја прекинат соработката со Алтеранатива. Тогаш ќе бидеме принудени да функционираме поинаку, рече Гаши.