МЕРКЕЛ се пензионира во стил од 16ти Век (видео)

Свет

Со свечена воена церемонија наречена „Големата вечер“ вечерва германската канцеларија Ангела Меркел беше испратена во пензија.

„Големата вечер“е најголемата воена церемонија во Сојузна Република Германија – со факели, војници во свечени униформи, офицери и кореографија испланирани до последен детал, а со која се збогува со сојузните канцелари, сојузните претседатели и федералните министри и министрите за одбрана. Тоа е традиција чии корени датираат од 16 век.

На оваа церемонија воениот оркестар свиреше и три песни по избор на Меркел:  вселенската црковна песна „Те славиме, Боже, те славиме“ (Großer Gott, wir loben dich), Хилдегард Кнеф; „Нека ми паднат дождови од црвени рози“ (Für mich soll’s rote Rosen regnen) и  Нина Хаген: „Го заборавивте филмот во боја“ (Du hast den Farbfilm vergessen).

Нашата демократија зависи и од нашата способност за критички дискурс и самокорекција. Зависи од разговори за интереси и меѓусебно почитување. Тоа зависи од солидарноста и довербата, особено од довербата во фактите. И секаде каде што се негираат научните факти и се шират кампањи на омраза и теории на заговор, отпорот мора да биде гласен и силен, порача Меркел во својот говор на церемонијата.