НАСА ПРЕДУПРЕДУВА на опасност!

Технологија

Астероидот ќе се пробие во орбитата на Земјата за една недела!

НАСА  предупреди дека огромен астероид поголем од Ајфеловата кула ќе се пробие во орбитата на Земјата за нешто повеќе од една недела. Вселенската карпа долга 1.082 стапки се движи кон нас и треба да помине покрај нас на 11 декември. НАСА има око на астероидот 4660 Нереус бидејќи е долг повеќе од 492 стапки и ќе дојде на 4,6 милиони милји од Земјата.

Тоа го става во категоријата „потенцијално опасен“. Сепак, нема потреба од паника, бидејќи астероидот Нереус не се очекува да удри на Земјата. Ако се биде во ред, би требало да пука покрај нашата планета со 14.700 милји на час.

НАСА очекува вселенската карпа да остане 2,4 милиони милји подалеку од нас. Тоа е околу 10 пати повеќе од растојанието помеѓу Земјата и Месечината.

 

Астероидите се остатоци од материјалот од кој се создал сончевиот систем Една теорија вели дека тие се остатоци од планета која била уништена од судар одамна во минатото. Но научниците сметаат дека според составот и количеството на астероидите, оваа теорија отпаѓа. Пресметано е дека вкупната маса на сите астероиди кога би се собрала во еден објект, тој не би имал ни 1500 км во пречник, речиси двојно помалку од пречникот на  месечината. Во сета таа маса  Церера, 933 км во пречник, учествува со 25%.

Голем дел од нашето знаење за астероидите доаѓа од испитувањето на парчињата кои паднале на површината на Земјата. Астероидите кои се на патека со Земјата се наречени метеорид. Кога метеороид паѓа во атмосферата со голема брзина, при триењето тој се забавува создавајќи светла линија позната како метеор. Ако метеороидот не согори сосема, она што останало паѓа врз Земјата се нарекува метеорид.