Брисел именува улица по Есма Реџепова ,градот оддаде почит на 69 жени

Балкан, Македонија, Свет

69-те станици беа преименувани во чест на жените од сферата на политиката, науката, економијата, уметноста и спортот.

Идејата за „Главен град на Европа, жените на Европа“ е на доверителот на „Пријатели на Европа“ и на ирската новинарка Мери Фицџералд. Која рече дека сака да раскаже нова приказна за Европа што ги надминува јазикот и националноста.

Пријателите на Европа рекоа дека идејата е да се прикажат „вистински лица и вистински приказни кои го истакнуваат исклучителното достигнување што европските жени – граѓани – придонеле во многу различни сфери“ и да направат „емотивна врска“ со луѓето.

Една од главните метро станици е именувана по кралицата на ромската музика Есма Реџепова како единствена претставничка од Македонија.