СКАНДАЛ: ЉУБЧО и КРАСИ со поддршка на „патриотската“ Декларација за МПЦ – ОА

Бугарските интереси и агентури во Македонија, во дирекна корелација со руските измеќари во земјава, започнаа акција за пречување на признавањето на македонскиот карактер на древната Охридска Архиепископија од страна на […]

МАКЕДОНЦИ, им помагате на бугарите со ПОТПИСИ против Охридска Архиепископија

Македонците бараат ОХРИДСКА АРХИЕПИСКОПИЈА ДА Е БУГАРСКА! – гласи наслов на реакцијата на лидерот на партијата Македонски Концепт (МК) Петар Богојески, споделена на социјалните мрежи. Секако тоа е обид да […]

(Видео) ТАТАРСКАТА црква од долна Мизија (бугарија) и објави војна на Светата МПЦ – ОА

Татарската болшевичка црква во долна Мизија и во пракса почна да ја применува одлуката со која Светата МПЦ – ОА ја нарекува Православна Црква во Северна Македонија, а нашиот Архиепископот […]

ЗЕМЈОТРЕС ВО ЦРКВАТА: Вартоломеј ја прогласи Руската Црква за ЕРЕС

Искривената православна вера (т.е. ерес во црковна смисла) „стана основа на идеологијата на режимот на Путин“. Ова е главната теза на големиот програмски говор што го одржа вселенскиот (константинополски) патријарх […]

СКАНДАЛ: БУГАРСКАТА руска измеќарска црква, не ја признава МПЦ – ОА под уставно име

Скандалозна одлука донел Синодот на Бугарската православна црква, откако пред три дена во Софија беше вториот човек на Руската православна црква, шефот на руската црковна дипломатијата, бандитот наречен митрополит Антониј. […]

КАПИТУЛИРАШЕ СПЦ, мораа да ја прифатат реалноста за МПЦ – ОА

Под притисок на одлуката на Вселенската Патријаршија за признавањето на МПЦ – ОА за засебна Црква, денес Соборот на СПЦ прифати капитулација и го одобри канонското единство на СПЦ со […]