CPПCKИТE пeдoфили oд cпц cо нoви нaпaди вpз Maкедoниja и MПЦ – OА

Колку интензивно работи Вселенската патријаршија на автокефалноста за МПЦ? Ќе има ли ново и повисоко скалило во дијалогот меѓу Македонската православна црква-Охридска архиепископија (МПЦ-ОА) и Вселенската патријаршија (ВП)? И дали […]

AБEP oд POMАН oд Bceленcки Cтaмбoл кoн Pycиjа зa MПЦ – OA

Архимандритот на Вселенската патријаршија, Роман Анастасиадис, коментирајќи го собирот на лажните болшевички украински епископи и педофилските српски кај Зоран Вранишковиќ, бара итно решавање на црковниот спор во Македонија. Асистентот на […]

MHOГУ BAЖНO (видeo): Pycија cо нaпaд вpз MПЦ – OА и Maкедoниja

Македонци како секогаш во историјата сме исправени пред големи искушенија. Нашите вековни непријатели, руските болшевички орди повторно со напад врз нас православните Македонци, во обид да направат раздор и омраза […]

ВСЕЛЕНСКИОТ Патријарх кај Бајден, дали е МПЦ ОА на дневен ред

Вселенскиот Патријарх деновиве се сретна со претседателот Бајден во Овалната соба на Белата куќа. Според портпаролот на Американската Православна Црква, се дискутираше за заедничката свест дека е потребна итна акција […]

РОМАНСКАТА заедно со Украинската Црква, Русите се изолирани

По повод 30 годишнината од изборот на Вартоломеј за Вселенски патријарх, во Фанар во Вселенската патријаршија за време на Богослужбата заедно се појавија претставници на Романската и Унгарската православна Црква. […]

Што се случува со Вартоломеј во САД

Вселенскиот патријарх Вартоломеј е примен во болница за „медицинско набљудување“ во Вашингтон, откако се почувствувал лошо. Вартоломеј се почуствувал лошо денеска непосредно пред да замине на служба во катедралата „Света […]

САД во заштита на православната Црква

Законска иницијатива што бара одговорност од веќе исламистичка Турција за кршење на верските слободи на православните верници и Вселенската Патријаршија, беше претставена во Конгресот на САД. Конгресменката Каролин Б. Мелони […]