ПУТИН и РУСИЈА извршија напад врз Македонија и МПЦ-ОА

Руската православна црква (РПЦ) ги признава ексклузивните канонски права на Српската православна црква (СПЦ) во Северна Македонија, изјави секретарот на Одделот за надворешни црковни односи на Московската патријаршија, протоереј Игор […]

БОЖЈО ЧУДО ВО МАКЕДОНИЈА: Вселенската патријаршија ја призна МПЦ-ОА

Синодот на Вселенската патријаршија ја тргна 55 годишната шизма од Македонската православна црква и одлучи да воспостави канонско и евхаристичко општење со македонските владици, свештениците и со народот, објави Религија.мк. […]

ЛAЖНИOT патpијаpх од Cpбија cе заканyва доколкy бидe пpизнаена MПЦ OА

Пред да изусти фашистот бачки Иринеј (Буловиќ) дека е неопходно да продолжи дијалогот меѓу СПЦ и МПЦ за надминување на отвореното црковно прашање, се огласи лажниот патријарх од Србија со […]

CPБИJA вo хиcтepиja пpoтив Maкедониja, „cpпски cвет“ пpoтив MПЦ OА

Српските црковни кругови се мобилизираат во нападите кон Вселенската патријаршија во обид да се спречи признавање на автокефалноста на МПЦ-ОА, особено по посетата на Бигорската Обидел на на Вселенската патријаршија […]

СТРАШНИ навреди, омраза и клевети за МПЦ – ОА од Русија (видео)

Навредливи, омоловажувачки и дискриминирачки квалификации од „православните браќа од Русија“ на снемтка на МПЦ-ОА. Главната причина е што МПЦ-ОА, продолжува да се бори во православниот свет за својата вистина и […]