ПOВИK зa пoпиc – MПЦ OA

СООПШТЕНИЕ: Сите православни хpиcтиjaни се повикуваат, при пописот на населението, да ја искористат можноста, во делот за религиозна припадност, да се изјаснат како православни хpистијани, бидејќи таа опција постои во […]

ДEНЕC OДБEЛЕЖУВAМЕ по календар на МПЦ – ОА

Денеска е СТРОГ ПОСТ: Oтceкyвaњe на главата на Свети ЈОВАН ГОСПОДОВ КРСТИТЕЛ Празникот посветен на погубувањето на св. Јован Крстител што секоја година се празнува на 11 септември (н.с.) во […]

УСПЕНИЕ на Пресвета Богородица

Денес Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија и верниците го празнуваат Успение на Пресвета Богородица Господ, Кој на Синај заповеда со петтата заповед: „Почитувај ги таткото свој и мајката своја“, […]

ДEНEC OДБEЛЕЖУВAМЕ

Денес Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија и верниците го празнуваат Св. великомаченик Евпал Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 11 август. Евпал живееше на островот Сицилија, во […]

ДЕНЕС ПРАЗНУВАМЕ

Денес Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија и верниците го празнуваат Преображение Господово! Тој празник спаѓа во големите празници што ги празнува Светата Христова црква, но тој и со поголемиот […]

Дeнec oдбeлeжyвaмe

Денес Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија и верниците го празнуваат летен Свети Стефан. Празник кој го слави откривањето и пренесувањето на моштите на Свети Стефан, првиот голем маченик. Црквата […]

Денес одбележуваме

Денес Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија ги одбележува „Седумтемина Макавеи, нивната мајка Соломонија и свештеникот Елеазар“! Сите пострадаа за чистата Израилска Вера од царот Антиох, од едни наречен Епифанос […]