СКАНДАЛ: Димитров го надмина Миленко козарот, што потпиша во Белград

Балкан

Димитров го надмина и Миленко Козарот во ширење на ЕУ песимизам во земјава. Тој на Самит на т.н. Отворен Балкан, кој полека повторно станува Западен Балкан, потпиша небулозен документ со кој во целост се рушат позициите на Македонија за влез во ЕУ.

Претседателот на Република Србија, Александар Вучиќ, премиерот на Република Албанија, Еди Рама и вицепремиерот на Македонија, Никола Димитров, потпишаа заедничка изјава „Иднината на проширувањето – поглед од регионот“. во рамките на Иницијативата за соработка на отворен Балкан со кој е посрамотена Македонија и искористена како заморче.

Текстот на Заедничката изјава го пренесуваме во целост:
„Европската унија и нејзините земји-членки, заедно со партнерите од регионот, на Самитот на ридот на 6 октомври ја потврдија својата недвосмислена поддршка за европската перспектива на Западен Балкан.
Западен Балкан ја повтори својата посветеност на европските вредности и демократски принципи на регионот, владеењето на демократијата, основните права и владеењето на правото.

Сепак, сомнителниот капацитет на Европската унија да интегрира нови членки, внатрешните дебати меѓу земјите-членки на ЕУ и билатералните односи го попречија реалниот напредок на регионот кон ЕУ.
На хартија, политиката за проширување останува активна. Во пракса, сепак, постои растечко разочарување кај граѓаните од регионот во однос на перспективата на ЕУ.

Дополнително, доцнењето на перспективата на ЕУ го чинеше регионот премногу политички политички.
Северна Македонија е одличен пример за неисполнети ветувања на Европската Унија. Нејзината влада се обиде да ги исполни условите на Брисел, само за да се најде изолирана и оставена да се справува со последиците од одлуките на ЕУ. Оваа ослабена перспектива на европската интеграција се заканува да не остави пораспаднати од кога било. Чувството е вообичаено во целиот регион.

Додека Европската унија развива нови и далекусежни стратегии, регионот очајнички се обидува да ги спроведе постоечките. И додека нашиот пат кон Европската унија излета од колосек, ние остануваме посветени на достигнување на стандардите на ЕУ.
Не можеме да дозволиме оваа негативна спирала да ги загрози самите темели на иднината и просперитетот на регионот.

Европската унија оди напред, додека регионот е заглавен во дилемите на самата ЕУ. Европската унија треба и мора да ги истражи сите патишта за побрза интеграција на Западен Балкан во пресрет на пристапувањето, заедно со нејзините заложби за фазен пристап како што е дефинирано во новата методологија.

Соодветно на тоа, би било корисно да се вклучи регионот во развојот на трговската и даночната политика на Европската унија, како што е механизам за прилагодување на границата за емисија на јаглерод диоксид и заштитни привремени мерки за ограничување на увозот на челик, да наведеме неколку.

Исто така, би можеле да ја истражиме можноста за изземање на Западен Балкан од различни мерки на трговската политика ерга омнес. Нашите универзитети би можеле да се вклучат во областа на високото образование и истражување на Европската унија, што би обезбедило еднаква шанса за учество во приспособени програми на ЕУ, истражување и иновации. Во исто време, нашето земјоделство плаче за дополнителни средства, со огромен потенцијал за проширување и испорака на висококвалитетни производи на пазарот на Европската унија.

Ова може да спречи негативно влијание врз стабилизацијата и економските перформанси на регионот. Сметаме дека е во интерес на Европската Унија да помогне во изградбата и промовирањето на безбеден и просперитетен регион.
И повеќе од тоа – би можеле заеднички да го истражиме учеството во Шенген и постепената интеграција на единствениот пазар на Европската унија.

Денешниот свет брзо се менува. Време е да се дејствува решително. Не можеме да си дозволиме, ниту ќе ни биде простено за пропуштените можности, попуштањата и немањето одлучност да ја реализираме оваа стратешка визија.
Треба подобро да се разбереме ако сакаме да постигнеме најдобри резултати. Ако некој мисли дека треба да дејствуваме сега, тоа беше вчера.

За таа цел, денеска ја потврдивме нашата решеност да ја продлабочиме нашата економска соработка во рамките на иницијативата Отворен Балкан, надградувајќи ја агендата на Берлинскиот процес и фокусирајќи се на брза и приспособена имплементација.
Во овој зафат ги ангажиравме нашите стопански комори и им наложивме да подготват детални насоки за имплементација на Меморандумот за разбирање за соработка во олеснувањето на увозот и извозот, кој беше потпишан во Скопје на 29 јули.

Денеска одобривме детален план за спроведување мерки за олеснување на трговијата и побаравме од Регионалната стопанска комора на Западен Балкан дополнително да го следи процесот на имплементација. Одлучивме и да формираме Меѓуресорски совет, кој тесно ќе соработува со стопанските комори за спроведување на овие мерки.

Западен Балкан е подготвен да се движи со забрзано темпо. Треба да одиме напред. Така треба да се движи Европската Унија – кон Западен Балкан. Да се ​​остане без работа не е опција.

Ги покануваме сите други партии во регионот да ни се придружат и да им посакаме добредојде. Отворен Балкан е отворен “, се наведува во интегралниот текст на Заедничката изјава, доставена од прес-службата на претседателот Вучиќ.