ОПАСНО: Нов вирус со 50% смртност

Храна и Здравје

Тоа е вирус што може да предизвика треска, главоболка, отежнато дишење, а меѓу сериозните симптоми се оток на мозокот и кома.

Вирусот нипах, кој уби најмалку половина од заразените, може да предизвика една од следните пандемии, предупреди познатиот британски научник Сара Гилберт, која беше вклучена во создавањето на вакцината против коронавирус АстраЗенека.

Таа рече дека не постои вакцина против овој вирус, кој, меѓу другите симптоми, предизвикува оток на мозокот, пишува британски Сан.

Знаете како се шири САРС-КоВ-2 низ целиот свет. Мутираше, еволуираше и завршивме со делта варијанта која е многу пренослива. Ако добиеме делта варијанта на вирусот нипах, тогаш одеднаш имаме високо пренослив вирус со 50 проценти смртност, истакна Гилберт.

На книжевниот фестивал во Челтенхем, Гилберт рече дека нејзиниот тим веќе се бори да собере пари за развој на вакцини против веќе познати болести, како и оние што допрва ќе се појават.

Пред да работи на вакцината АстраЗенека минатата година, Гилберт работеше на вакцини против вирусот нипах, треска и МЕРС.

Во пандемијата, научивме дека можеме да одиме побрзо, можеме подобро. Ние сакаме да ги примениме тие лекции, но ни требаат ресурси. Потребни ни се залихи на вакцината против патогени за кои веќе знаеме, бидејќи како ќе изгледа ако одеднаш настане голема епидемија на нипах која што почна да се шири низ целиот свет? За опасноста знаеме со години, а вакцината ја започнавме пред пет години. Но, тоа уште не сме го направиле, не е готово, рече таа.

Дека опасноста од овој вирус е сериозна, се докажува со фактот дека, по избувнувањето на инфекцијата во Индија во 2018 година, Светската здравствена организација ја стави нипах на врвот на листата на вируси што можат да предизвикаат идни епидемии. Исто така овој септември, случајот беше потврден во индиската држава Керала, кога 12-годишно момче почина од нипах.

Вирусот се пренесува на луѓето од животни, а во минатото се сомневаше дека го пренесуваат свињи заразени со овошје кои имале траги од плунка или урина од инфицирани лилјаци. Најголем ризик од појава има во земји како Камбоџа, Индонезија, Мадагаскар, Филипините и Тајланд, каде што живеат лилјаци.