MИЛA пpoлyпа, се баpa масло за пoдмачкyвање

Изјави

Миниcтеpкатa за образование и наука Мила Цаpoвска го повтори истиот став од вчера дека просветниот Инспекторат спроведува редовни инспекции во училиштата, но, досега не наишле на фотокопирани или оригинални дигитални книги што ги купиле учениците за четврто одделение. Според неа злосторство е учениците да имаат книги во свои раце и ќе се казнуваат сите кои ќе се затекнат да читаат од книги. Па ова го немало ниту за време на CА единиците на Xитлep, кога ја „олабавувале“ личната библиотека на гepманскиот народ.

-Сите детектирани случаи на комерцијализирано пуштање во употреба на бесплатни учебници ќе биде спроведено до надлежните институции, изјави кратко Царовска.

Министерката вчера потврди дека учебниците се бесплатни и тие имаат испечатено 20 отсто од вкупниот потребен тираж за оние ученици кои немаат услови да следат дигитална настава. Задоволна е како се одвива реформата и потенцира дека сите училишта ги прифатиле промените и ги користат новите алатки за работа.

-Ако ми посочите каде се наоѓаат, тогаш јас тоа лично би го пријавила во Министерството за внатрешни работи како што направив и во претходни случаи кога имав сознанија дека такво нешто се случило и каде што имаше постапување, изјави Царовска.

Таа не остана само на зборови. Денес во Штип бил повикан во полиција сопственик на книжара, бидејќи бил осомничен за фотокопирање и пуштање во употреба на „забранети книги“ за ученици.

Родителот кој на своето дете му дава книга, му прави штета, истакна Царовска и остана жива! Книгите биле опасност за учениците, а не Мила експертутката за сексуално образовање!