БИГОРСКИ МАНАСТИР за Крстовден

РЕЛИГИЈА

Ти си мојот силен покров, Крсту Христов триделен! Освети ме со твојата сила, та со вера и љубов да ти се поклонувам и да те славам.

Денес насекаде во нашите храмови блеска високо издигнатиот крст, кој ја запечати, како моќен Христов потпис, повелбата на слободата од смртта. Залогот за нашата победа. Нашето оружје и слава. Но ова видливо издигнување е само слика и образ на она таинственото духовно распетие во срцето, кога човекот цврсто ќе посака да се распне себе си, умртвувајќи ги своите страсти. Тоа се оние кои, бидејќи Христови, го распнаа телото свое со страстите  похотите (Галат. 5,24)…

Целосно на линкот:

Навечерие на Крстовден