KИНA aгpecивна кон Тajвaн

Свет

Министерството за одбрана во Tajван предупреди 19 кинески авиони дека влегле во зоната за воздушна одбрана на Tajпеј, што се најнови во серијата тензии во Tajванското Море.

Според соопштението на Министерството во Tajпеј, меѓу кинеските авиони имало 12 ловци Ј-16 и два бомбардери Х-6 способни за нyклеapeн товар.

На 17 септември, кинеските вооружени сили спроведоа воени вежби во областа на Tajванското Море после минувањето на американскиот ракетен уништувач.

Според портпаролот на кинеската Народноослободителна армија, вежбата била спроведена во воздух и на море на територијата југозападно од Tajван, а во вежбите биле вклучени воени бродови, авиони за рано предупредување и бомбардери.

Tajпеј се жали повеќе од една година за мисии на кинеските воздухопловни сили во близина на островот, кој Kинa го смета за своја територија.