Што се роди на акушерска клиника во Скопје

Живот

Македонски авганистанец, Македонец со авганистанско етничко потекло, Авганистанец од Македонија или што денес се роди на скопската акушерска клиника?

Здраво машко бебе тешко 3,2 килограми роди Авганистанката која доцна синоќа пристигна во Македонија со авионот од Кабул, Авганистан. Таа се породила денеска на Клиниката за гинекологија и акушерство во Скопје, а лекарите велат дека и бебето и мајката се чувствуваат добро. Мајката била тестирана за ковид-19 и била негативна.

Поставеното прашање за идентитетот на детето е многу важно и воопшто не е шала. Тоа ќе биде македонски државјанин, а карактерот односно од идентитетот на државјаните зависи и иднината на земјава.