Анкета: Српските граѓани ја признаваат ЕУ како најголем донатор

Балкан, Политика

Мнозинството српски граѓани се за влез во ЕУ и сметаат дека Унијата е водечки донатор, како и трговски и инвестициски партнер, покажува анкетата за јавното мислење, спроведена во понеделникот од Нинамедија за Делегацијата на ЕУ во Србија.

Анкетата покажува дека 54% од испитаниците го поддржуваат пристапувањето на Србија во ЕУ, додека една третина се противат на тоа, наведе ЕУ Инфо центарот.

Ако се броеа само оние кои би го искажале своето мислење, референдумот би довел до резултат 62% за и 38% против пристапување во ЕУ. Младите (на возраст од 18-29 години) сочинуваат повеќе од две третини од проевропскиот сегмент на населението.

На прашањето како би гласале доколку денес се одржи референдум за пристапување на Србија во ЕУ, 52,3% од испитаниците одговориле „за“, додека 32,6% избрале „против“.

Во меѓувреме, уште 8,4% од испитаниците рекле дека ќе бидат воздржани, 6,2% рекле дека не се сигурни и 0,5% одбиле да дадат одговор.

Истражувањето, исто така, покажува дека српските граѓани ја гледаат ЕУ во претежно позитивно светло и ја поврзуваат со можности и напредок, подобар економски стандард, можност за бесплатно патување и почитување на човековите права, меѓу другото.