Каракачанов плаче, не било фер да го апсат

Балкан

Каракачанов плаче: Не е фер, јас се возев во стар автомобил од 1997. Имаше поминато 400 илјади километри. Не сум криминалец, а вие ќе ме апсите!

Акцијата за апсење на Каракачанов е во тек. Се проверува секој еден документ во Министерствот за одбрана. На тоа реагира самиот Каракачанов.

На службениот кабинет му посакувам пријатно копање во Министерството за одбрана. Ова го рече на прес-конференцијата, претседателот на ВМРО и поранешен бугарски министер за одбрана Красимир Каракачанов.

Привремената влада на Бугарија донесе одлука да ги нападне и „патриотите“. Министерот Георги Панајотов не беше добро подготвен и беше делумно заведен. Тој не е во право кога кажува дека нарачал инспекција. Всушност, јас како министер побарав да се направи инспеција за периодот 2018 и 2019 година. Направивме ревизијата во Министерството за одбрана. Сè што зборувам лесно се проверува со документи. На 5 мај 2021 година, ја напишав резолуцијата на овој извештај и го испратив за дополнителни надлежности, коментираше Каракачанов.

Излезе дека Министерството за одбрана немала никаква контрола во последните години. Барањето за ревизија го потпишав јас, како и резолуцијата, кога ревизијата беше завршена. Привремената влада се обидува да спроведе политика на извлекување вистини или полувистини што би ги компромитирале поранешните министри од претходната влада. Во однос на Министерството за одбрана им посакувам пријатно копање, рече Красимир Каракачанов.

Во врска со нарачката за два службени автомобили, Каракачанов коментираше: Сите знаете, ме гледавте четири години со каков автомобил се возел. Тоа е модел од 1997 година, со поминати 400.000 км. Автомобилот на началникот на одбраната е модел од 2002 година. Одлучивме да дадеме личен пример дека не сме ние приоритет. Му препорачувам на мојот наследник да излезе од автомобилот на Националната служба за безбедност и да се качи во мерцедесот во кој јас се возев, рече Каракачанов.

Тој појасни дека не се возел со автомобил на Националната служба за безбедност ниту како заменик претседател на Националното собрание, ниту како министер за одбрана. Кога НСО ќе се грижи за вас, лесно е да кажете што се овие луксузни автомобили, за што служи армијата. Нека го земе автомобилот во кој јас или началникот на одбраната се возевме. Предлогот за автомобилите не е мој, тој доаѓа од Штабот на одбраната, додаде Красимир Каракачанов.

Ова се елементарни популистички шпекулации, кои му беа предложени на министерот. Мојот впечаток за новиот министер е дека тој е интелигентен. Недостојни шпекулации. Постојат безбедносни барања. Откако еден привремен министер и невладина организација ќе проценат дека неговата работа бара да биде чуван и управуван, зошто идниот министер и шеф на одбраната да немаат нормален автомобил, како што бара нивната работа, праша Каракачанов.