Што мисли Германија за Бугарија

Свет

Германија не стои зад ретроградните политики на Бугарија! Германскиот министер за надворешни работи, Хајко Мас ја повика Европската унија (ЕУ) да го укине правото на вето што го имаат членките на Унијата за ЕУ ​​да не биде „заложник“ во своите постапки.

 Не можеме повеќе да бидеме заложници на оние кои ставаат вето на европската надворешна политика со своето вето. Оние кои го прават тоа играат, повеќе или помалку на долг рок, со кохезијата на Европа – рече Мас на прес-конференција во Берлин.

Правилата на ЕУ предвидуваат дека одредени одлуки, особено во врска со оданочувањето или надворешната политика, бараат едногласна одлука на земјите-членки, и тие имаат можност да го користат ветото за да го блокираат или одложат.