АЛБАНЕЦ во Кондово узурпирал, сечел, градел, СЕ ПРОТИВ ЗАКОН

Хроника

Албанец од Кондово се одлучил да се земе државно земјиште, да ги исече дрвата на истото и да си започне со градба на семејна куќа без никаква дозвола или плаќање на било какви комуналии.

Истото го потврдуваат од СВР Скопје – Единица за економски и компјутерски криминал, кои наводно поднеле кривична пријава против Р.М.(32) од Скопје поради постоење основи на сомнение за сторени кривични дела „узурпација на недвижности” по член 225 и „бесправно градење” по член 244-а од Кривичниот законик.

Пријавениот, во текот на 2022 година, на катастарска парцела на место викано „Ветерник” во с.Кондово, скопско, узурпирал плодно земјиште во сопственост на Република Македонија и, со намера да го стави во свое владение, го употребил за изградба на објект од тврда градба без да поседува одобрение за градење, издадено од надлежен орган согласно чл.56 ст.1 од Законот за градење.

Притоа, тој извршил и нелегално сечење на дрвна маса околу узурпираниот простор на површина од 500 метри квадратни, со што неповратно ги уништил природните својства на простор – се вели во соопштението на МВР.