(ВИДЕО) ОВАА песна направила хаос од самоубиства во СФРЈ, ТИТО ЈА ЗАБРАНИЛ!

Lifestyle, Забава, Сцена

Песната, која Тито ја забрани по голем број самоубиства, се вика „Моите бели дробови се болни“ и се смета за една од најтажните песни што некогаш биле напишани на јазиците на нашите простори.

Нејзин автор е Драгиша Недовиќ, кој ја напиша и добро познатата стара песна „Во убавиот стар Вишеград“ („U lijepom starom Višegradu“), како и многу популарната „Стани, стани ибар водо“ и мнгоу други хитови.

Откако неколку години по завршувањето на војната се вратил во Крагуевац, поточно во 1950 година, дознал дека е заболен од туберкулоза. Тогаш ја напиша песната „Моите бели дробови се болни“, чиј текст гласеше вака:

“Pluća su mi bolna, zdravlja više nemam/Jer su sasvim blizu, moji zadnji dani/Živeću još danas, a možda i sutra/ A onda zauvek, zbogom moj živote. Nije meni žao, bednoga života/Jer ja sreće nikad, osetio nisam/ Samo bol i patnja, gorke suze lio/U životu svome, srećan nisam bio”.

Песната прв ја изведе Заим Имамовиќ, но многу сугестивно делувала на слушателите и во тоа време низ цела Југославија биле забележани голем број самоубиства на заболени од туберкулоза.

Се вели дека тогаш ЦК и Тито одлучиле да ја повлечат плочата од продажба и да ја забранат нејзината изведба, со образложение дека поттикнува самоубиство.

Дури кога 10 години подоцна, во една прилика, Јованка Броз, за ​​која се шпекулираше дека извесно време боледува од оваа болест, ја нарачала оваа песна на една прослава, забраната била укината.