ПУТИН НА КОЛЕНА, ова е НОВИОТ ГАСОВОД кој ќе ја снабдува ЕУ

Европа, ЕКОНОМИЈА / ФИНАНСИИ

После драматичните напади врз цевководите на руските гасоводи Северен поток 1 и 2, на дното на Баренцовото море, сите аналитичари побрзаа да заклучат дека ЕУ со оваа катастрода, зимава останува дефинитивно без снабдување со гас.

Набрзо пред да биде објавено и кој ги предизвика експлозиите под морето, веќе се одржа цремонијата на отворање на новиот гасоводот Baltic Pipe во Гдањск, Полска.

Полскиот оператор на системот за пренос на гас ГАЗ-СИСТЕМ ја организираше церемонијата на отворање на проектот Балтички цевки на 27 септември. Соопштението доаѓа откако е завршено техничкото пуштање во употреба на сите три гасни компресорски станици кои ќе дистрибуираат гас увезен од норвешкиот дистрибутер во Полска.

Најпрво беше потврдена техничката подготвеност за гасната компресорска станица во Одоланов, која е најголема, потоа во Голениов, а потоа во Густорзин. Според ГАЗ-СИСТЕМ, сите три станици моментално се во фаза на завршни работи.

„Благодарение на проширувањето на двете постоечки компресорски станици и изградбата на нова во Густорзин, вкупниот капацитет за компресија на гас во националниот преносен систем ќе се зголеми за над 50%, што значително ќе ја подобри флексибилноста и безбедноста на преносната мрежа.“, рече Томаш Степиен, претседател на ГАЗ-СИСТЕМ.

Техничкото пуштање во употреба беше поделено во две фази за да се одржи непречено функционирање на работите, соопштија од компанијата.

Капацитетот на гасната компресорска станица Одоланов ќе се зголеми за 30 MW, а капацитетот ќе биде од 280.000 m3/h до 1.380.000 m3/h гас, додека капацитетот на компресорската станица Голениов ќе се зголеми за 25 MW по проширувањето. Третата гасна компресорска станица, изградена од почеток во Густоржина, беше опремена со три компресорски единици со вкупен капацитет од 20 MW.

Се знае дека Baltic Pipe е една од најголемите инфраструктурни инвестиции во Полска и е награден со статус „Проект од заеднички интерес“ од Европската комисија. Врската долга 274 километри е планирана за делумно пуштање во употреба овој октомври и целосно пуштање во употреба на 1 јануари 2023 година, со полн годишен капацитет до 10 BCM.

Овој гасовод ќе овозможи 10 милијарди кубни метри гас да се транспортираат од Норвешка на пазарите на Полска, Данска и други земји на ЕУ, и ќе го скрши рускиот енергетски монопол.