ТАЧЕ со закана до ПУТИН, што му порача?

Забава, Македонија, Свет

Премиерот Димитар Ковачевски – Таче со дирекна закана со претседателот Владимир Владимирович – Путин, да се повлече од Украина, да не ја правиме големата!

Сакам јасно да ја пренесам пораката на мојата земја: непредизвиканата агресијата на Руската Федерација врз Украина претставува флагрантно кршење на Повелбата на Обединетите нации, како и на нормите и принципите на меѓународното право, рече во своето обраќање премиерот Димитар Ковачевски на 77-то Генерално Собрание на ООН.

„Таа не може да се оправда, ниту да се релативизира. Руската Федерација мора веднаш да ја прекине агресијата и да ги повлече своите трупи од Украина. Историјата ни потврдува дека ниту еден проблем не може да се реши по насилен пат.

Прекинувањето на агресијата е неопходниот предуслов да се отвори единствениот можен пат до решението. Тоа е патот дипломатијата и дијалогот, којшто може и мора да биде единствениот механизам за разрешувањата на споровите и предизвиците меѓу државите“, рече премиерот Ковачевски.

После оваа јасна порака од господинот премиер, информациите од Москва се дека Путин сериозно размислува да се повлече од претседателската функција во земјата.