ВУЛИН ПЛАЧЕ, имало специјална војна против СРБИЈА

Балкан

Министерот за внатрешни работи Александар Вулин вели дека против Србија се води специјална војна. Тој посочува дека нападите не се иницирани и извршени од поединец, туку тврди дека станува збор за масовни, организирани и многу скапи хакерски напади, водени од различни центри за хибридна војна.

Министерот Александар Вулин во изјава посочува дека од различни адреси од повеќе европски земји доаѓаат закани на адреси на институции, новински куќи и компании.

„Само вредноста на опремата потребна за операција со таков обем и сила како што беше денес надминува сто илјади евра, но штетата нанесена во изгубеното работно време и суспензијата на економијата се мери во милиони“, посочува Вулин.

Тој вели дека информациите дека опремата била уништена веднаш по нападот говорат колку нападот бил организиран и скап, така што не можело со сигурност да се утврди каде се случил нападот.

„Извештаите за поставени експлозивни направи се во функција на предизвикување немири, ширење паника и нанесување штета на економијата на нашата земја. Но суштинската цел на сите напади е Србија да престане да води независна политика и да носи одлуки под притисок и страв“, се вели во соопштението на Вулин.

Тој ги повикува граѓаните да бидат дисциплинирани и воздржани, да не паничат и да ги почитуваат наредбите што им ги издаваат претставниците на полицијата.

„МВР прави максимални напори за што поскоро увид во нападнатите институции и нормализирање на животот. Исто така, МВР во соработка со Вишото јавно обвинителство и обвинителството за организиран криминал прави се за да се забрза меѓународната правна помош преку контакт точки воспоставен согласно Будимпештанската конвенција“, се вели во соопштението.

Вулин посочува дека сите полициски дејствија предвидени со закон биле спроведени навремено и детално.

Против Србија се води специјална војна и мора да бидеме подготвени да издржиме“, тврди Вулин по повод честите лажни извештаи за поставени бомби.

Вулин не соопшти дали Србија е нападната и од вонземјани!