Сите ги правиме овие грешки поради кои батеријата на мобилниот телефон може да експлодира

Технологија

Мобилните телефони сега станаа потреба и ретко кој од нас може да си го замисли животот без нив. Можеме слободно да кажеме дека многумина се изгубени без него.

Сепак, повеќето луѓе прават грешки секој ден кога одат да го наполнат мобилниот телефон, а со тоа го скратуваат неговиот животен век.

Ова се најголемите грешки.

  • Целосно испразнете ја батеријата и наполнете ја до 100 проценти

Батериите на мобилните телефони се направени од литиум и работат во циклуси на полнење. И така, ако ја оставите батеријата да се испразни до крај, полека го уништувате вашиот уред.

Исто така, не треба да полните до 100 проценти, ниту да го оставате телефонот на полнач подолго од тоа. Ова можеби звучи чудно, но неговото полнење до крај всушност го скратува животниот век поради одреден број циклуси на полнење.

Многумина од нас ги оставаат мобилните телефони на полнач цела ноќ, а тоа доведува до повисоки сметки за струја, нарушување на циклусот на полнење и прегревање на уредот.

  • Го користите мобилниот телефон додека е на полнач

Празнењето на батеријата додека се полни, става голем стрес врз батеријата. Ако треба да се јавите, подобро е да го извадите мобилниот телефон од полначот.

  • Не отстранувајте ја маската додека се полни

Ако не ја извадите заштитната маска, топлината се задржува, што може да предизвика загревање на батеријата и другите делови на уредот.